Кандидатът за президент на САЩ демократът Джо Байдън постигна убедителна победа на изминалия „Супер вторник“.

Първоначално се считаше, че големият фаворит при първичните избори ще е Бърни Сандърс. 

Бившият вицепрезидент спечели 9 от 14-те щата, в които се провеждат първични избори. Байдън води убедително в щатите Тексас, Масачузетс, Алабама, Минесота, Оклахома, Арканзас, Тенеси, както и в Северна Каролина и Вирджиния, които са от т.нар "суинг щати" и са изключително важни за изборите през ноември. 

Очакват се резултатите за щата Мейн.

Другият кандидат в надпреварата Бърни Сандърс печели в родния си щат Върмонт и в Колорадо, но има големи шансове да спечели важния щат Калифорния.

Сенаторът печели и в Юта. 

Двамата са водещите кандидати на Демократическата партия, които ще се изправят срещу Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Големият губещ е бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Той похарчи над половин милиард долара от личните си средства за предизборна кампания, но спечели само в Американска Самоа и няма победа в нито един щат.

Същото важи и за Елизабет Уорън.

Важното при първичните избори е, че ще бъде определена голяма част от делегатите, които впоследствие ще гласуват за кандидатите на партийния конгрес на партията през юли. 

Именно затова Калифорния и Тексас бяха ключови, защото излъчват най-много от делегатите - 415 и 228. 

Според проекциите на "Ню Йорк Таймс" Байдън може да спечели над 660 делегати, докато Сандърс получава малко над 580. Трети е Майкъл Блумбърг с малко над 100. 

Президентът Доналд Тръмп не закъсня да се "закачи" със своите политически опоненти.

"Най-големият губещ със сигурност е Мини Майк Блумбърг. Неговите "политически" консултанти го отведоха на 700-милионна обиколка, а парите отидоха на вятъра. Той не получи нищо друго освен прякора Мини Майк и абсолютното разрушение на репутацията си. Само така, Майк!"

Елизабет "Покахонтас" Уорън, освен Мини Майк, беше другият губещ на вечерта. Дори не се приближи до това да спечели родния си щат Масачузетс. Е, сега може да седне със съпруга си и да изпие една студена бира", подигравателно заяви американският държавен глава.