Човек се самозапали пред сградата на съда в Ню Йорк, където се провежда историческото дело срещу Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Свидетел на място каза, че мъжът първо е хвърлял брошури във въздуха. След това го е видял да се залива с бидон и да се запалва.

Свидетелят, който отказа да назове името си, обясни, че мъжът е горял няколко минути. На място са пристигнали полицаи с пожарогасител и са започнали да гасят пламъците.

Властите казаха, че мъжът е оцелял след самозапалването. Състоянието му е критично, обявиха от пожарната в Ню Йорк.

Шокиращият случай стана малко след приключването на избора на съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп. Полицията обясни, че не може да свърже самозапалването с делото срещу бившия президент. Разследването започва от хипотезата, че мъжът е вярвал в конспиративни теории. 

Снимка: Reuters

Делото сега може да започне по същество, а прокурорите и адвокатите на Тръмп ще направят встъпителни изявления следващата седмица. Бившият президент е изправен пред 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие плащане на тайни пари на порнозвездата Сторми Даниелс.

Съдебната палата в центъра на Ню Йорк, силно охранявана от полицията, привлече тълпа от протестиращи и зяпачи в първите дни на съдебните заседания.