Ново мегадело се очертава да започне в Съединените щати, като този път на обвиняемата скамейка сядат двама агенти на ФБР. Причината – повече от 90 жени и момичета, сред които и известни гимнастички от националния отбор на Щатите, съдят бюрото за разследване заради прикриване на информация за лекаря-насилник Лари Насар.

Делата срещу Насар започнаха преди няколко години, когато стана ясно, че той е опипвал и малтретирал сексуално голяма част от националния отбор по гимнастика на Щатите. Сред жертвите му са олимпийските шампионки Симон Байлс, Маккейла Марууни и Маги Никълс.

Снимка: Getty Images

Според обвинението агентите на ФБР целенасочено са укрили информация за деянията на Лари Насар, което е довело до сексуалните посегателства на около 100 млади жени между юли 2015 и септември 2016 г.

Симон Байлс, Али Райсман, МакКейла Маруни и Маги Никълс искат от ФБР по 50 млн. долара. Гимнастичките Кайли Лоринс и Хана Мороу търсят 42,5 милиона долара. Повечето от останалите 90 жени искат по 10 млн. долара за всяка. Пълната сума възлиза на между 1 и 1,2 млрд. долара.

Снимка: Getty Images

От Си Ен Ен са се свързали с Департамента по правосъдие за коментар, но оттам са отказали. ФБР е под шапката на департамента.

Според исканията на засегнатите „Федералното бюро за разследване е разполагало с достоверна информация от многобройни източници, че д-р Лари Насар е насилвал сексуално млади жени и деца в продължение на години“.

Снимка: Getty Images

Насар вече е съден веднъж от потърпевшите. Той беше осъден на 60 години за притежание на детска порнография. По-късно получи допълнителна присъда от 40 до 175 години затвор, след като пледира виновен по седем обвинения в сексуален тормоз.