Държава от Общността на нациите планира референдум за ролята на краля като държавен глава.

Антигуа и Барбуда е островна държава, разположена в източната част на Карибско море, на границата с Атлантическия океан. Тя е част от Общността на нациите, в която участват бившите колонии на Обединеното кралство.

Министър-председателят Гастън Браун обяви, че референдумът за това дали държавата да стане парламентарна република може да се проведе в рамките на три години, уточнявайки, че този ход "не е акт на враждебност", предава Би Би Си.

Смъртта на кралица Елизабет II отново разпали дебата за монархията в Австралия, а премиерът Антъни Албанезе, който беше избран през май, е с републикански настроения.

Въпреки това, той изключи да се правят промени в конституцията в следващите години от мандата му.

Освен в Обединеното кралство, крал Чарлз III е държавен глава в 14 държави - Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Соломоновите острови и Тувалу.

Според премиера на Антигуа и Барбуда преминаването към република представлява последната стъпка към завършване на кръга на независимост от Великобритания.

Миналата година първият президент на Барбадос положи клетва, след като кралицата беше отстранена като държавен глава след гласуване в парламента на островната държава.