Стотици турски полицаи навлязоха в района на площад Таксим в Истанбул, където вече две седмици граждани провеждат демонстрации срещу плановете за реконструкция на близкия парк Гези, предадоха турски осведомителни агенции.

Полицаите от силите за бързо реагиране са били докарани на площада с 20 автобуса - най-масовото струпване на полицаи от началото на размириците.

По официална информация от губернатора на мегаполиса Хюсеин Мутлу акцията е с цел да се разчисти централната част на Истанбул от плакати и импровизирани барикади вследствие на продължителните протести. "Таксим и Гези няма да бъдат докоснати, хората може да са спокойни", увери управникът.

Въпреки това Си Ен Ен-Тюрк информира за спорадична употреба на сълзотворен газ срещу демонстранти. Пострадал е и оператор на чуждестранната телевизия RT.

Полицейски коли започнаха да изстрелват водни струи срещу групи демонстранти, които хвърляха срещу тях камъни, фойерверки и запалителни бомби. Наблизо са се събрали стотици протестиращи с маски на лицата, за да се предпазят от сълзотворния газ, съобщава Ройтерс.

Полицията призова протестиращите по високоговорители да не я атакуват. "Ние не сме доволни от това положение. Ние не искаме да се намесваме. Ние не искаме да ви нараним. Моля, изтеглете се", заяви полицай, докато стълкновенията продължаваха.

Докато полицаите влизаха в сблъсъци с групи демонстранти, булдозери и камиони за боклук започнаха разчистване на някои от барикадите на площада. В изявлението на валията на Истанбул в Туитър се посочва, че плакатите на някои групи от протестиращите правят площада да изглежда като че ли е под "окупация" и това "се отразява негативно на имиджа на нашата страна в очите на световната общественост и води до реакции в обществото".

Според Би Би Си нахлуването на полицейски служители на Таксим идва в резултат на намерението на премиера Реджеп Ердоган да се срещне с част от протестиращите в сряда.

Премиерът - непреклонен!

В същото време в реч пред парламента премиерът попари надеждите на недоволните от управлението му, че може да отстъпи от власт или поне да смекчи позицията си по отношение на бъдещето на парка Гези.

Реджеп Ердоган защити днешната акция на полицията и заяви: „Какво си мислеха протестиращите? Че ще коленичим пред тях ли?”. Той дори определи някои от тях като „мафиоти” и допълни, че 95% от защитниците на истанбулския парк не знаят даже къде се намира той.

"Гези не е за окупиране, приканвам демонстрантите да се оттеглят оттам и го казвам като министър-председател", каза още Ердоган на фона на аплодисменти от страна на депутатите от собствената му партия.

Протестите досега са отнели живота на четирима души - трима протестиращи и един полицай, съобщи още турският премиер. Асоциацията на турските лекари (ТВВ), която тази сутрин се придържаше към предишните данни за три жертви, публикува комюнике по обяд, в което потвърждава тази информация.

Четвъртата жертва е 26-годишен работник, пострадал при протест в столицата Анкара. Според турските медии той бил ранен в главата от няколко куршума, изстреляни от полицията. Според TBB при безредиците в Турция в последните 12 дни са загинали четирима души, а общо 4947 са били ранени.

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция