Валията на Истанбул Хюсейин Авни Мутлу оповести, че иска да разговаря „лично и лице в лице” с протестиращите в парка „Гези”, предаде телевизионният канал NTV. Предложението му е публикувано на неговата лична Интернет страница в Twitter.

„Предлагам на младежите, които проявяват загриженост за околната среда в парка „Гези”, вече да се срещнем лице в лице, да не контактуваме чрез Twitter. Ако в парка „Гези” има такива, които искат да разговарят, нека да се свържат с мен. Да се срещнем в удобен за тях квартал. Ако желаете, може да позираме и пред медиите”, заявил Мутлу, посочва NTV.

Междувременно турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу отхвърли днес европейските критики относно начина, по който Анкара реагира на двуседмичните антиправителствени протести в страната, предаде АФП. „Подобен подход е недопустим”, заяви Давутоглу във връзка с резолюцията, гласувана днес от членовете на Европарламента, в която те се обявиха срещу прекомерната сила, употребена от турската полиция срещу демонстрантите.

Той заяви, че Турция е "първокласна демокрация" и няма нужда да бъде поучавана от никого. „Тази резолюция ще бъде незабавно отхвърлена, когато ни бъде предадена”, каза турският първи дипломат.

В съобщение на турското външно министерство се посочва, че приетата резолюция е от характер, който вреди на взаимните цели за укрепване и разширяване на демокрацията, и няма връзка с действителността, посочва в."Хюриет дейли нюз".

Преди това премиерът Реджеп Тайип Ердоган също остро критикува резолюцията на евродепутатите. "За кого се вземате? С каква дързост се осмелявате да приемате такова решение? Аз не го признавам", каза премиерът.

В резолюцията евродепутатите изразиха дълбоката си загриженост от "прекомерното насилие" и "бруталната намеса на полицията" срещу "мирни и законни демонстрации". Европарламенът отправи предупреждение към турското правителство срещу приемането на "строги мерки срещу мирни демонстранти" и призова премиера "да заеме позиция за единство и помирение, за да избегне влошаване на положението".

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция