Турският телевизионен регулатор е наложил наказания на няколко местни телевизионни канала за прякото предаване на безредиците на площад „Таксим” в Истанбул поради „излишната жестокост, показана на някои кадри”, пише вестник „Хюриет”.

Агенцията по мониторинг на дейността на средствата за масово осведомяване смята, че кадрите от действията на полицията срещу демонстрантите на площада „вредят на физическото, умствено и морално развитие на децата и младежите”. Наказаните канали са Halk TV, Ulusal TV, Cem TV и EM TV. Въпреки това прякото предаване от Истанбул от страна на Halk TV е привлякло необичайно голям брой зрители.

Междувременно министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек определи протестите на площад „Таксим” като един стрес-тест за Турция и увери, че страната ще излезе без никакви поражение от този тест. Според Шишмек става въпрос за една сериозна дезинформация, която се отразява негативно върху имиджа и възприемането на Турция в света.

Министърът обърна внимание, че „макар и силно ограничени по размер, протестите се представят на Запад като много по-мащабни”.

Въпреки декларираното спокойствие на властите в Турция и игнорирането на протестите, хиляди адвокати в черни тоги напуснаха съдилищата днес и излязоха на протестни шествия в Турция, скандирайки лозунги срещу грубото отношение на полицията спрямо техни колеги по време на най-големите протести в страната от години.

Етнически турци в Македония пък ще участват на 14 юни в митинг в Гостивар в подкрепа на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви главният секретар на македонската Демократическа партия на турците Енвер Хюсеин, който очаква, че в демонстрацията на подкрепа към турския премиер ще се включат и турци от България, Косово и Албания.

Хюсеин изрази пред Анадолската агенция загриженост от действията и протестите в редица турски градове, заявявайки, че те са се отклонили от първоначалната си цел в защита на околнатасреда и са се превърнали в „клеветническа кампания” срещу Ердоган.

  • Турски полицаи са осъдени на затвор за убийство на демонстрант
  • Сълзотворен газ и водни оръдия за годишнината на „Таксим” (снимки)
  • Ердоган призова турските младежи да игнорират годишнината на "Таксим"
  • Нови две жертви на безредиците в Турция
  • Момче на 15 г., ранено на протест в парка „Гези”, издъхна след 269 дни в кома
  • 255 демонстранти от Революцията "Таксим" отиват на съд
  • Турция ще произвежда сама сълзотворен газ
  • 715 задържани по време на протестите в Турция
  • Турски младеж, ранен по време на протестите, излезе от двуседмична кома
  • Спад на доверието към управляващата партия в Турция