Датското правителство реши да не използва COVID ваксината на американската копания "Янсен", съобщиха днес редица медии, предаде ДПА.

Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике. Причина за решението са опасения, че ваксината в редки случаи може да предизвика поява на тромби.

По същата причина Дания вече изтегли препарата на "АстраЗенека" от ваксинационната си програма.

Тъй като ваксината на "Янсен" е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, според информационната агенция "Рицаус".

Директорът датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на "Джонсън и Джонсън" може да доведе до това здрави млади хора между 20:40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират.

Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на ваксината на "Джонсън и Джонсън" не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея, цитира направеното изявление "Франс прес".

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата след "обстойно проучване на безопасността", предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби.