Дамаск смята за открита агресия и военно престъпление въздушните удари, нанесени от предвожданата от САЩ международна коалиция в района на град Дейр аз Зур, съобщи сирийската осведомителна агенция САНА, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Сирийска държавна телевизия, цитирана от Ройтерс, също съобщи, че антиджихадистката коалиция е бомбардирала сирийски проправителствени сили източно от река Ефрат, в провинция Дейр аз Зур, и че има жертви. В излъчени по телевизията съобщения действията на коалицията се определят като "нова агресия" и "опит за подпомагане на тероризма".

Репортер на държавната телевизия "Ал-Ихбария" съобщи за "десетки убити и ранени" при атаката.

Снимка: Reuters

Според "Ал Ихбария" коалиционните сили са атакували "местни хора, борещи се срещу "Ислямска държава" и подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили".

В писмо на сирийското министерство на външните работи, изпратено до ООН, се казва, че предвожданата от международната коалиция е незаконна и трябва да бъде разпусната.

"Призоваваме международната общност да осъди това масово убийство и да държи коалицията отговорна за него", се казва в писмото на външното министерство, цитирано от агенция САНА.

Снимка: Reuters

Руското министерство на отбраната изложи своята версия за въздушния удар, за който вчера съобщи Вашингтон, нанесен от водената от САЩ международна коалиция с хеликоптери срещу сирийски правителствени сили край бившия нефтопреработвателен завод Ел Исба, на 17 км югоизточно от Салхиях, предаде агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Според руското военно министерство причина за инцидента е, че сирийските сили предприели акция, без да съгласуват действията си с руското командване. Руски военни в този район на провинция Дейр аз Зур няма, подчертава ведомството.

След разговори между руското командване в авиобазата Хмеймим по установените канали с представители на щаба на международната коалиция, американската страна заявила, че заводът се намира под контрола на сирийските демократични сили и военнослужещи на САЩ.

Според руското министерство инцидентът "за пореден път демонстрира, че истинската цел на продължаващото незаконно присъствие на американски сили на територията на Сирия вече не е борбата с международната терористична групировка ИДИЛ, а завземането и задържането под свой контрол на икономически активи, принадлежащи единствено на Сирийската арабска република".

Преди това редица медии съобщиха, че правителствените сили са се приближили плътно до газовото находище Коноко в провинция Дейр аз Зур, смятано за третото по големина в Сирия. Този район на източния бряг на река Ефрат се намира под контрола на опозиционните Сирийски демократични сили от октомври.