Дайте ми името на друг премиер по света, който е развалил две от три сделки с Москва. Това заявява българският министър-председател Бойко Борисов в материал на британския икономически ежедневник „Файненшъл Таймс”, озаглавен „Борисов защитава сделката за тръбопровода с Русия.

Пред изданието премиерът Борисов заявява, че проектът e от интерес за България защото ще създаде работни места, а „следващото правителство ще събира транзитни такси и ще може да плаща по-високи пенсии, да строи музеи и спортни стадиони”.

Министър-председателят отрича медийните публикации, че България няма да получава транзитни такси от Южен поток в първите 15 години след изграждането на тръбопровода, за да плати за строежа на своята част от проекта.

Бойко Борисов настоява, че проектът на ЕС „Набуко” няма да има необходимата сигурност на доставките, на която се надява Европа, заради трудната политическа ситуация между Армения и Азербайджан.

Той добавя, че в качеството си на министър-председател е развалил два, подкрепяни от Москва, „големи проекти”. Това са тръбопровода Бургас-Александруполис, който трябваше да пренася руски и каспийски петрол от Черно море до Егейско, отменен по екологични съображения, и строежът на АЕЦ „Белене”, заради високата цена.

„Дайте ми името на друг премиер по света, който е развалил две от три сделки с Москва. Бих задал въпроса как правителството намери политическата воля, да даде концесия в Черно море, където знаем че има залежи на петрол и газ, не на руска компания, а на консорциум от три големи европейски концерна - Total, OMV и Repsol”.

Според Борисов този и други проекти в Черно море, ще позволят на България сама да задоволява нуждите си от газ в следващите шест години.

„Затова в новият си договор с Москва се записали текст, че ще купуваме газ от Русия само в следващите шест години”, допълва още премиерът на България.

„Заслужаваме поздравления (бел.ред. „конграчулейшън, Борисов”) за това. Не е лесно за малка държава от Балканите като нашата, където влиянието на руската общност е огромно, да развалиш два от три големи проекта и да се опитваш да постигнеш истинска диверсификация”, завършва Бойко Борисов.