Цветан Василев, спорният олигарх в заточение, оспорва решението на Българската народна банка за отнемането на лиценза на неговата Корпоративна търговска банка, пише германското издание Handelsblatt в статия за аферата КТБ и цитирайки първото изявление на банкера след решението на БНБ.

По думите на Василев КТБ е „жертва на позорна кампания, организирана от група политици и икономисти в ДПС”. „Целта на кампанията беше да доведе банката до несъстоятелност, за да се придобият активите ѝ на атрактивни цени, както и да се освободят от няколко дълга”, казва още той пред германското издание.

Според Василев това се случва благодарение на политици и ключови фигури от българската прокуратура, които обслужват частни интереси, имайки предвид бившия си бизнес партньор, който в момента му е основен противник – българският олигарх Делян Пеевски.

Handelsblatt цитира обаче политически анализатор, който остава неназован, според когото само Василев може да бъде винен за състоянието на КТБ. „Още докато си сътрудничеше с Пеевски, репутацията му не беше добра”, казва той и допълва, че сривът на банката не е бил изненада. Изданието от своя страна припомня и хронологията на случилото се с КТБ.

Мажоритарният собственик на КТБ твърди, че дори без кризата с банката България е изправена пред сериозни предизвикателства и предупреждава, че вижда големи рискове за дестабилизация на финансовата система на страната.

Той споделя, че като едноличен собственик на най-големия акционер в банката е предприел правни действия срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ АД.

Според него Корпоративна търговска банка АД никога не е имала проблем с ликвидността. Василев подчертава, че въпреки кампанията срещу КТБ АД през последните години, тя е обслужвала компании, чиято годишна EBITDA надхвърля 240 млн. евро.

За обвиненията в кражба, той коментира, че 230 млн. евро са останали в КТБ АД по сметките на фирми, свързани с него. „Няколкостотин хиляди евро са по личните сметки на мен и моето семейство”, казва още той и допълва, че ще направи всичко възможно, за да излезе истината наяве и да докаже своята невинност.

„Обобщението на г-н Василев е силно и ясно: Провалянето на банката е заради заговор”, пише германският вестник. По думите му Българската народна банка и правителството са позволили да се злоупотреби и с информация за сметките на клиентите.

„Имена и състояния на сметки станаха публични без съгласие на клиентите и въпреки че това е незаконно”, коментира той. Според него кредитополучателите в началото не са можели да покриват своите вноски с депозитни средства от сметките им.

Цветан Василев казва още, че планира да се завърне в България, ако е гарантирана сигурността за него и семейството му и има ясни индикации за справедлив процес.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!