Разнопосочни действия в противодействието на вируса. Англия разхлабва мерките на четири етапа през месец. А във Франция за първи път се въвежда краткосрочна регионална карантина.

„Началото на края“ – така премиерът Борис Джонсън представи плана на правителството за излизане от карантината. Първа стъпка е от 8 март учениците да се върнат в клас. Спортът на открито се възобновява от края на следващия месец. От средата на април отварят магазини, фитнеси, заведения на открито и зоопаркове. А ако всичко върви  по план, от 21юни падат всички ограничения на социалните контакти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Важно е тази пътна карта да е внимателна, но и необратима. Вярвам, че това е еднопосочен път към свободата и той е възможен благодарение на темпа на ваксинационната ни програма“, заяви Джонсън.

В същото време във Франция за първи път прибягват до пълна регионална карантина в най-засегнатия департамент.

Снимка: btvnovinite.bg

„В региона на Ница наблюдаваме много висок ръст. Заболеваемостта там е три пъти по-висока от тази на национално ниво. Затова трябва да предприемем допълнителни мерки“, съобщи говорителят на френското правителство Габриел Атал.

Снимка: btvnovinite.bg

Карантина от 6 ч. вечерта в петък до 6 ч. сутринта в понеделник ще важи по цялото югоизточно крайбрежие на страната в следващите два уикенда. Навън ще се излиза само за по час на ден, и то в радиус 5 километра от дома. От този вторник затварят големите магазини, а в средните всеки клиент трябва да разполага с по 15 квадратни метра пространство.