Около 25% от глобалната популация на домашни свине се очаква да бъде унищожена от епидемията от африканска чума по свинете, съобщава „Гардиън”, като цитира доклад на Световната организация за животинско здраве.

Цените на свинското в глобален мащаб растат заради все по-голямото търсене в Китай, където 100 млн. прасета бяха убити и загробени заради заразата през последната година. Азиатската страна сключва експортни сделки с производители от целия свят и в резултат в Европа цените достигнаха 6-годишен връх.

Очакванията са ситуацията в Китай да ескалира и да се наложи унищожаването на до 70% от животните т.е. 350 млн. прасета в държавата, където се намира половината от световната популация.

Новата епидемия мина през два континента (включително и през България), като най-далечните случаи са в Белгия, където също ще се наложи умъртвяване на домашни животни.

Вицепрезидентът на ветеринарната организация д-р Марк Шип коментира, че можем да говорим за глобална криза. По думите му се работи за ваксина срещу болестта (противно на информациите, които циркулират и у нас, ефективна такава към момента няма – б.р.), но вирусът е "изключително сложен”. Той не е опасен за хората, но е на практика 100% фатален за свинете и оцелява месеци в месото – даже и при дълбоко замразяване.