Френският катерач Ален Робер, известен като Човека паяк, изкачи тази сутрин небостъргач в Хонконг, за да разпъне транспарант с призив за мир. 

Снимка: EPA

Бившата британска колония е разтърсвана от най-тежката политическа криза от присъединяването й към Китай с почти ежедневни демонстрации с призив за повече демокрация. За днес и двата почивни дни в Хонконг са планирани нови протести, става ясно от съобщения в социалните мрежи.

57-годишният французин изкачи 68-те етажа на небостъргача "Чун Кон Център" в централния финансов квартал въпреки горещото и влажно време, предадоха Ройтерс и АФП.

Снимка: EPA

Той опъна транспарант, на който са изобразени знамената на Китай и Хонконг, а под тях две стиснати ръце - червена и жълта. 

Небостъргачът принадлежи на най-богатия хонконгски магнат Ли Кашин, който днес призова хората "да обичат Китай, Хонконг и себе си" в първото си публично изявление за разрастващите се продемократични протести, които седмици наред блокират живота в Хонконг и са предизвикателство за Китай.

Китайският ежедневник "Глобал таймс" дори направи рядка асоциация с репресиите на площад Тянанмън, които са тема табу в страната, за да подчертае, че евентуална военна интервенция в Хонконг няма да е повторение на клането от 1989 г.