Американският президент Доналд Тръмп предложи „лична среща” с китайския си колега Си Дзинпин, за да обсъдят кризата и протестите в Хонконг.

Обстановката на международното летище в автономната област се нормализира, а властите подсилват сигурността ден след тежките сблъсъци между протестиращи и полиция.

Коментарът на Тръмп идва след седмици на бурни продемократични протести срещу законопроект за екстрадицията в Хонконг, който според критиците, ще засили контрола на Китай. Тръмп се обърна към китайския си колега през „Туитър”.

„Имам нулево съмнение, че ако президентът Си иска бързо и хуманно да разреши хонконгския проблем, може да го направи. Лична среща? Хонконг е моя градът, в който живея, а Китай е страната, в която живея. Обичам своята страна. Обичам своя град. Надявам се мирът да се върне към мира колкото е възможно по-бързо”, написа американският държавен глава.

Международната общност изрази загриженост заради ексалацията на напрежението, а сред гласовете за мир беше и този на екшън звездата Джеки Чан.

Междувременно китайски сили проведоха мащабно учение за потушаване на безредици в град Шънчжън, недалеч от Хонконг.

През последните дни Китай дава сигнали, че може да се намеси, за да възстанови реда в автономния регион. Въпреки че не е предвидено Пекин да се меси във вътрешните му работи, това може да стане по молба на местните власти.