Чешкият финансов министър Андрей Бабиш каза днес, че германската канцлерка Ангела Меркел носи отговорност за терористичната атака срещу коледния базар в Берлин и че мигрантите "нямат място" в Европа, предаде "Ройтерс".

Миграционната вълна, заляла континента, трябва да бъде спряна, каза Бабиш, цитиран от чешкия новинарски сайт parliamentnilisty.cz. Много лидери в Централна Европа са сред острите критици на начина, по който ЕС реагира на мигрантския и бежански поток. Te пряко обвиняват Меркел за нейната миграционна политика на отворени врати и сега Бабиш отново повдига този въпрос по повод на снощния терористичен акт, отбелязва световната агенция.

"Именно тя пусна мигрантите да нахлуят в Германия и цяла Европа на неконтролируеми вълни, без документи, без следователно да знаем кои са те наистина", каза Бабиш. "Германия сега плаща висока цена за тази политика", добави той.

Според него най-доброто решение на миграционната криза в Европа е финансова помощ за страните от Северна Африка, откъдето бягат хората, както и спирането на 6-годишната война в Сирия. "Мигрантите трябва да се върнат по домовете си. За тях няма място в Европа", подчерта чешкият финансов министър.

Бабиш оглавява партията АНО, която е младши партньор в управляващата коалиция. Но неговата партия води в проучванията на общественото мнение преди парламентарните избори през октомври и е вероятно Бабиш да стане следващият премиер на Чехия.