Европейските лидери дадоха твърд отказ на Тереза Мей за промените в споразумението за брекзит. Мей обаче е уверена, че преговорите още не са приключили.

Краят на 2018 г. наближава, а вариантите, по които Великобритания иска да излезе от Евросъюза намаляват. Британският премиер дойде в Брюксел, за да направи последен опит да омекоти свободното падане – състояние, в което страната се намира от 2 години.

В тези решителни часове за Великобритания и Европа се появи официална информация, че референдумът преди 2 години е струвал 130 милиона паунда на британците. Тази цена става ясна в момент, когато противниците на брекзит настояват за втори референдум.

Постигането на окончателно споразумение е в интерес на всички, подчерта Тереза Мей: „Дискусиите с колегите ми тук показаха, че има възможност да ни бъдат предоставени допълнителни разяснения. Все още имаме да свършим много работа и ще проведа нови преговори през следващите дни, за да получим уверенията, за които настоява британския парламент”.

Европейският съюз на свой ред е непреклонен – предоговаряне на споразумението няма да има.

„Бихме желали нашите британски приятели до четири седмици да ни уведомят какво очакват, защото водим дискусия, която понякога е мъглява, неточна и искаме на този етап да видим някакви конкретни разяснения”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„С едно изречение показваме доброто си отношение към Великобритания. Прие се моето предложение да се следи с особено внимание за гражданите, които учат и работят там”, посочи от своя страна българският премиер Бойко Борисов.

Междувременно Еврокомисията обяви, че на 19 декември ще представи плановете си в случай на брекзит без споразумение.