Лидерите на Европейския съюз остават разединени по въпроса за миграцията. Те обсъдиха темата по време на втория ден от срещата на високо ниво в Брюксел, но не стигнаха до консенсус по проблема.

Последното заседание на Европейския съвет за 2018 г. ще бъде запомнено с това, че не взе решение за двете деликатни и тежки теми за Европа, а именно – мигрантската вълна и брекзит.

Премиерът Борисов потвърди българската позиция, че всички предложения за реформа в системата на убежище трябва да бъдат разглеждани в пакет, защото в противен случай нашият интерес е нарушен.

„В един момент може да се окаже, че ние не само ги приемаме, но и трябва да се грижим за тях, а и те в един момент започват да се движат свободно”, каза министър-председателят.

Разединението в Брюксел по въпроса с бежанците остава.

„От 2015 година насам броят на хората, пристигащи в Европейския съюз, е намалял значително. Най-важното е, че драстично намаля и броят на мигрантите, които загиват в Средиземно море, опитвайки се да достигнат Европа. Все още обаче няма консенсус по въпроса за преразпределянето на бежанците”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

На снощното заседание евролидерите потвърдиха, че постигнатото споразумение за брекзит не подлежи на промени. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключи възможността след брекзит отново да има визи за гражданите на Евросъюза и за британците.

„Бихме желали нашите британски приятели до четири седмици да ни уведомят какво очакват, защото водим дискусия, която понякога е мъглява, неточна и искаме на този етап да видим някакви конкретни разяснения”, посочи Юнкер.

„С едно изречение показваме доброто си отношение към Великобритания. Прие се моето предложение да се следи с особено внимание за гражданите, които учат и работят във Великобритания”, каза пред журналисти българският премиер.

От Брюксел Бойко Борисов коментира и обявеното намерение на производителя на F-16 и на правителството на Съединените щати да намалят цената и да съкратят срока за доставка на изтребител за военновъздушните ни сили.

„По никакъв начин не се меся, освен че искам за нашата авиация най добия самолет. Защото ситуацията в района се усложнява, трябва ни боен самолет, който да влиза в бой и да надделява. Досега са купувани от други правителства само транспортни самолети, както се шегувам – да се натовари генщабът на тях и да избягат”, добави премиерът.

Еврокомисията обяви, че на 19 декември ще представи плановете си в случай на брекзит без споразумение. 

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че в следващите няколко дни тя ще положи усилия да продължат преговорите, които ще дадат достатъчно гаранции, че британският парламент ще одобри изтеглянето от Общността.