Плажовете по брега на Адриатическо море, които обикновено са пълни с летовници, остават празни дори в разгара на сезона. Клиентите в заведенията и хотелите в черногорския курорт Будва все още са малко, в сравнение с предишни години, пише „Ройтерс“ в свой материал.

„Когато направя сравнение със същия ден миналата година, оборотът е около 12% от миналогодишния“ казва ресторантьорът Крсто Никланович. Браншът очаква спад на приходите от летния сезон с около 90%, в сравнение със сумата от 280 милиона евро през 2019г. Доходите от туризма съставят 20% от икономиката на Черна гора.

Снимка: Reuters

В опит да спасят сезона, властите ще отворят границите си за руски туристи. Според директора на Националната туристическа организация Желка Кукавичич, отварянето на границите за Русия и Азербайджан може да има само позитивен ефект върху ситуацията в курортите. Въпреки това преди потокът от туристи да дойде, двете държави ще трябва да приемат реципрочно строги мерки.

 „Около 25-30 самолета ще пристигат от Русия ежедневно.  С единият туроператор имаме споразумение за 15 чартърни полета на ден“ казва директорът на Туристическата асоциация в Черна гора и собственик на верига хотели Зарко Радулович „Ако се окаже, че има по 300 случая на ден, да не дава Господ, всичко ще отиде на кино.“ допълва той.

Снимка: Reuters

Бившата югорепублика прие строги мерки срещу коронавируса още в началото на март. При 622 хиляди души население, броят случаи на денонощие продължава да е сравнително нисък – между 30 и 70.

Черна гора посреща около 2,6 милиона туристи годишно, една трета от тях – руснаци. Властите се надяват скоро да могат да отворят границите си и за други страни от Европа, от които обикновено има голям туристически поток и по този начин да компенсират загубите от последните месеци.

Отношенията между Подгорица и Кремъл рязко се влошиха след влизането на Черна гора в НАТО през 2016 г. Въпреки това, към момента една трета от всички чуждестранни предприятия и имоти в държавата имат руски собственици.