В неделя, 7 април бившата югославска република Черна гора гласува за президент.

Изборът на хората е между досегашният държавен глава Филип Вуянович, който иска трети мандат и дипломатът и бивш външен министър Миодраг Лекич, обобщава БТА, цитирайки АФП.

Очакванията са Вуянович да вземе трети мандат и така да циментира управлението на Демократичната партия на социалистите /ДПС/ на премиера и неизбежния политик на Черна гора Мило Джуканович. Според проучване на общественото мнение сегашния президент среща подкрепа от 55%. Балотаж на изборите няма да има, защото Лекич е единственият друг претендент.

Вуянович има вече над 20 години стаж на политическата сцена на балканската страна и за разлика от премиера Джуканович, рядко името му се чува в корупционни афери. Досегашният държавен глава се слави с политическо хладнокръвие и готовност за дебати с опонентите си.

Вуянович стъпва на политическа платформа за междуетническа хармония в различните общности, живеещи в Черна гора, както и на бързо присъединяване на Черна гора към Европейския съюз и НАТО. Той свика и историческият референдум, с който страната реши да се отдели от република Сърбия.

65-годишният Миодраг Лекич заемаше поста външен министър на Черна гора от 1992 до 1994 г. Неговите основни цели са борба с корупцията и организираната престъпност в страната. Депутатът и преподавател в Свободния университет по социални науки в Рим изигра сериозна роля на политическата сцена в изборите за кабинет миналата година. С коалицията Демократичен фронт спечели 20 от 81 места в черногорския парламент, с което стана основна опозиционна сила.