„Наясно сме, че има хора, които имат проблем с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим по отстраняването му и възможно най-бързо всичко да заработи нормално. Извиняваме се за неудобството“.

Това написаха от компанията, собственик на „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Уотсап“  в „Туитър“, след като приложенията им се сринаха в цял свят. Все още не са ясни причините. 

Проблемът възниква към 18 ч. българско време. Стотици хиляди сигнала за проблем с достъпа до приложенията са изпратени към сайта www.downdetector.com.

От него става ясно, че на различни места по света работата на социалните мрежи започва да се възстановява. В България към 22 ч. все още няма достъп.  

След сривовете основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг загуби 6,6 млрд. долара и падна на шесто място в списъка на най-богатите хора в света, сочи класацията на „Форбс“ в реално време. Според нея състоянието на Зукърбърг е намаляло с 5,5% до 116,1 млрд. долара.

Междувременно говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че президентската администрация в САЩ следи изкъсо ситуацията със сривовете на социалните мрежи.

Проблемът съвпадна с днешното обжалване от страна на „Фейсбук“ на иска на федерален съдия, в който се настоява компанията да продаде приложенията си „Инстаграм“ и „Уотсап“ заради монополно положение на пазара.

Днешният срив е първият сериозен проблем с платформите на „Фейсбук“ от 2019 г. насам, когато редица потребители по цял свят нямаха достъп до социалната мрежа за повече от 24 ч.