Епохата на бързия интернет даде възможността хората да се свързват един друг по-лесно и направи пазаруването по-достъпно. За да се случи това обаче всеки един от нас е кликнал върху отметката, която казва „Съгласявам се с условията…“. По този начин предоставяме личните си данни както на дадения уебсайт, така и на трети страни.

Именно затова защитата на личните данни в днешно време е изключително важна и е ключово потребителите да знаят как да я пазят и… да знаят колко струва.

Проучване на американския мозъчен тръст Technology Policy Institute (TPI), проведено в шест страни, сочи, че германските „Фейсбук“ потребители оценяват на 8 долара и 44 цента това социалната мрежа да споделя тяхната информация за контакт.

За контраст - американските потребители равняват достъпа на 3 долара и 50 цента.

Целта на проучването е да оцени колко струва онлайн сигурността и до колко хората ценят своята информация в интернет, пише „Гардиън“.

TPI сондира потребители от САЩ, Германия, Мексико, Бразилия, Колумбия и Аржентина.

Според информацията германците искат да им се заплаща повече за това, че технологичните платформи споделят лични данни с трети страни.

С най-висока финансова стойност са:

  • Банков баланс – 8 долара и 44 цента
  • Биометрични данни (отпечатък) – 7 долара и 56 цента
  • Прочит на съобщения – 6 долара и 5 цента
  • Информация за тегления в кеш – 5 долара и 80 цента

Най-ниско в таблицата е поставено местонахождението (локацията). За този достъп потребителите искат едва 1 долар и 82 цента.

Допълва се, че проучването изучава и това как технологичните платформи и производителите събират и монетизират личните данни.

Освен това американските регулатори неведнъж наложиха сериозни глоби върху „Фейсбук“ и „ЮТюб“ заради нарушения и злоупотреба с лични данни.