Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявяват, че са разобличили шестима журналисти от „Ал Джазира“ като „терористи от „Хамас“ и „Ислямски джихад“.

ЦАХАЛ оповестяват разузнавателна информация и множество документи, намерени в Ивицата Газа, които според тях доказват военната принадлежност на шестимата мъже.

Това са: Анас Джамал Махмуд Ал-Шариф, Алаа Абдул Азиз Мохамед Салама, Хосам Басел Абдул Карим Шабат, Ашраф Сами Ашур Сарадж, Исмаил Фарид Мохамед Абу Омар и Талал Махмуд Абдул Рахман Аруки.

Снимка: IDF

Документите включват щатни разписания, списъци на курсове за обучение на терористи, телефонни указатели и документи за заплатите на терористите. 

„Те предоставят недвусмислено доказателство, че тези лица служат като военни агенти на терористичните организации в Ивицата Газа“, заявяват от израелските сили за отбрана.

Снимка: IDF

Според документите Анас Джамал Махмуд Ал-Шариф e бил ръководител на отряд за изстрелване на ракети и член на рота „Нухба“ в батальона „Нусейрат“ на „Хамас“, а Алаа Абдул Азиз Мохамед Салама - заместник-началник на пропагандното звено на батальона „Шабура“.

Снимка: IDF

В същото време Хосам Басел Абдул Карим Шабат е бил снайперист в батальона „Бейт Ханун“ на „Хамас“, а Ашраф Сами Ашур Сарадж - член на батальонa „Бурейдж“ на втората по големина терористична организация в Газа – „Ислямски джихад“, се посочва в доклада на израелските сили за отбрана.

Снимка: IDF

Снимка: IDF

Според ЦАХАЛ Исмаил Фарид Мохамед Абу Омар е служил като командир на учебна рота в батальона в Източен Хан Юнис, а Талал Махмуд Абдул Рахман Аруки е бил командир на екип в батальона „Нусейрат“ на „Хамас“.

Снимка: IDF

ЦАХАЛ не уточнява какво точно влияние може да са упражнявали обвиняемите или какви са били техните роли в мрежата.

 

От израелските сили за отбрана съобщават още, че терористът журналист Исмаил Фарид Мохамед Абу Омар е бил ударен и ранен преди няколко месеца в Газа. Според тях документите още веднъж потвърждават участието му в терористични дейности.

Снимка: IDF

„Тези документи служат като доказателство за интегрирането на терористи от „Хамас“ в катарската медийна мрежа „Ал Джазира“, допълват от ЦАХАЛ и отбелязват, че медията е опитала да се разграничи от терористичните дейности на Омар.

Според ЦАХАЛ повечето журналисти, които те са разкрили като оперативни работници във военното крило на „Хамас“, ръководят пропагандата на „Хамас“ в „Ал Джазира“, особено в северната част на Ивицата Газа.

Ето и целия документ, публикуван от ЦАХАЛ:

От „Ал Джазира“ не отговориха веднага на молбата за коментар.

По-рано през януари Израел заяви, че един журналист от „Ал Джазира“ и един журналист на свободна практика, убити при въздушен удар в Газа, всъщност са били терористични агенти.

През следващия месец те обвиниха друг журналист на „Ал Джазира“, който беше ранен при друг удар, че всъщност е заместник-командир на рота в „Хамас“.

„Ал Джазира“ обаче категорично отхвърли твърденията на Израел и го обвини, че системно атакува журналисти на медията в Ивицата Газа.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK