Рязко ескалира ситуацията в Казахстан. Протестите срещу поскъпването на природния газ прераснаха в бунтове и безредици в цялата страна.

При сблъсъците загинаха 8 служители на реда, десетки са ранени.

Президентът обяви, че страната е под терористична атака и поиска помощ от страните по Договора за колективна отбрана. Засилена е и въоръжената охрана на ползвания от Русия космодрум „Байконур“.

Протестиращите атакуваха правителствени сгради в столицата Нур Султан, както и сгради на институциите в най-големия град – Алмати. Намиращата се в града президентска резиденция беше подпалена през деня.

По улиците на големите градове се виждат изгорели полицейски автомобили. Успоредно с протестите вандали щурмуват магазините и ги разграбват. Според вътрешното министерство това са провокатори, които са се възползвали от протестите.

Летищата в страната са затворени. Почти напълно е спрян и достъпът до интернет.

Снимка: EPA

Президентът Касъм-Жомарт Касаев предупреди, че органите на реда няма да допуснат сигурността на гражданите да бъде застрашена.

„Призивите за нападение над правителствени сгради са напълно незаконни. Това е престъпление. Проявете разум! Ние искаме диалог, а не конфликт“, заяви Касъм-Жомарт Касаев.

Президентът обяви също, че поема ръководството на Съвета за национална сигурност. До днес на този пост беше емблематичният лидер на страната и дългогодишен президент Нурсултан Назърбаев.

Снимка: EPA

В хода на протестите демонстрантите днес събориха негови паметници в два града на страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!