Невиждан скок на цените на самолетните билети в Русия за държави, за които не се искат визи. Това е едно от последиците от решението на руския държавен глава Владимир Путин за частична военна мобилизация в страната. 

Билетите вече достигат хиляди долари, ако ги има. Част от хората описват случващото се с една дума - паника.

На другия полюс са руснаците, които казват, че мобилизацията е логичен ход и не е неочаквана като може да достигне далеч над 300 000 души. 

Алекс Строцкий живее в София от датата на нападението над Украйна, 24 февруари. Той казва, че хората ще се опитат да избегнат мобилизацията. 

“Няма да успеят да ги намерят, те не живеят по адресната си регистрация, крият се по различни села. Това обаче не е живот, не може вечно да си в паника, да се озърташ за правоохранителните органи. Говори се за 300 000 души, но не им вярвам. Според някои източници мобилизираните ще стигнат 1 милион души”, заяви Алекс Строцкий. 

Според него хората не излизат масово на протести, защото ги е страх да не лежат в затвора. Има и друга гледна точка. 

“Има определена тревожност, особено жените се тревожат повече. Имам приятели, които не са съгласни с мобилизацията, но аз не споря с никого. Войната винаги е ужасна, войната е смърт и наистина може да се протестира срещу войната, в полза на мира”, каза Михаил Веременко, жител на Москва.

“В много градове имаше несъгласувани протестни акции. На задържаните директно са им връчвани военни призовки, като Кремъл счита за тази практика за законна. Изчезнаха билетите за всички безвизови държави - Армения, Казахстан, Киргизстан. Но в провинцията има и много желаещи да бъдат мобилизирани, защото хората са бедни и имат нужда от пари”, заяви Дмитрий Серков. 

Кадри, с които bTV разполага показват ситуацията на летище “Шереметиево" днес. На този полет 99% от пътниците са мъже. 

Ако решите да напуснете Москва, можете да го направите в следващите дни, но на цена от 7000 долара. 

Освен че са скъпи, билетите постепенно свършват, показва проверка на bTV.  

Засега за напускане на Русия не се изисква друг документ, освен документа за самоличност, но постепенно проверките и по сухопътните граници и на летищата се засилват.