Броят на осъдените на смърт и екзекутирани хора по света е нараснал през 2014 г. и е достигнал най-малко 3576 души срещу най-малко 3511 души през 2013 г., предаде Франс прес, като се позова на годишен доклад на италианската асоциация "Никой да не пипа Кайн".

Тази асоциация се бори срещу смъртното наказание по света. В доклада си тя посочва, че 22 страни са извършвали екзекуции през 2014 г.

Китай е начело, с най-малко 2400 екзекуции, което е около 67 процента от броя на екзекуциите по света. Следва Иран с най-малко 800 екзекуции и Саудитска Арабия с най-малко 88 екзекуции.

От началото на настоящата година три страни са екзекутирали най-много осъдени на смърт и това са Китай, Иран и Пакистан със съответно 1200 екзекуции, 657 екзекуции и 175 екзекуции, посочва още докладът.

Сред страните, смятани за либерални демокрации, САЩ са на първо място по броя на екзекуциите през 2014 г., допълва докладът. Те са извършили общо 35 екзекуции миналата година. Следват ги Тайван с 5 екзекуции и Япония с 3 екзекуции.

Асоциацията връчва и своя годишна награда на личността, която най-много се е посветила на отмяната на смъртното наказание на по света. Тази година наградата е папа Франциск. Освен усилията му в областта на отмяната на смъртното наказание, той получава награда и защото отмени доживотното наказание от наказателния кодекс на Ватикана, а същевременно внесе в кодекса престъплението мъчение.