Становището на Брюксел относно желанието на Украйна да се присъедини към ЕС ще е готово в края на следващата седмица. Това каза днес на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение в Киев председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предадоха осведомителните агенции.

На съвместна пресконференция тя каза, че днешната дискусия със Зеленски е създала възможност комисията да изготви до края на следващата седмица позицията си дали да препоръча Украйна като кандидат за член на ЕС. 

Това би било само предварителна стъпка в един продължителен процес. Всичките 27 страни членки на съюза трябва да изразят съгласие за предоставянето на кандидатски статут на Украйна, след което ще има пространни преговори по реформите, които страната трябва да извърши, преди да бъде приета в блока.

Снимка: EPA

По време на това свое второ посещение в Киев след началото на руското нашествие на 24 февруари Фон дер Лайен напомни на Зеленски, че въпреки напредъка на Украйна по административните реформи и в други сфери има все още много работа. Тя посочи изрично необходимостта от продължаване на борбата с корупцията, предаде Ройтерс.

Зеленски каза, че положителен отговор от страна на Брюксел би бил исторически момент за Европа, допълни ДПА.

"Положителен отговор от ЕС на заявката на Украйна за членство ще бъде и положителен отговор на въпроса дали европейският проект има бъдеще", заяви той. По думите му украинският народ вече е внесъл "голям принос в защитата на общата свобода".

Снимка: EPA

Президентът на Украйна благодари за приетия наскоро шести пакет от санкции на ЕС срещу Русия, като отбеляза, че войната продължава, така че ще е нужен "седми пакет, който да е още по-силен".

Снимка: EPA

Според него този пакет трябва да обхване всички руски чиновници и съдии, които действат в подкрепа на войната, както и всички руски банки, без изключение.