Европейската комисия съобщи, че ще изпрати писма до държавите от ЕС да прилагат препоръките, които сами са приели за достъпа през границите.

"Ще изразим очакване насоките, предложени от ЕК и одобрени от държавите, да се прилагат", заяви говорител на комисията, цитиран от БТА.

Мерките трябва да бъдат съразмерни на заплахата, добави той по повод решенията на някои страни, особено Белгия и Германия, да ограничат свободата на пътуване като противоепидемична мярка.

Говорителят допълни, че все още няма отговор на настояванията на ЕК белгийските власти да обяснят как осигуряват спокойно движение поне за превозвачите.

По думите на говорителя затварянето на границите без съгласуване с останалите страни от ЕС може да създаде препятствия пред свободното движение.

"Препоръките трябва да служат за насока в действията на държавите", посочи той.

Германските власти съобщиха, че полицията е върнала близо 5000 души на границите на страната с Чехия и с австрийската провинция Тирол, откакто вчера бе въведен по-строг граничен контрол.

Страната наложи рестрикции за влизане на германски граждани и постоянно пребиваващи в Германия, шофьори на камиони, транспорти средства и медицински персонал, както и някои други категории граждани, включително пресичащи границата работници, заети в "системно значими сектори". Всички те трябва да представят отрицателен тест за COVID-19.