Германия тази неделя затегна проверките по границите си Чехия и австрийската провинция Тирол в опит за овладее разпространението на по-заразните варианти на коронавируса, предаде „Асошиейтед прес“.

Новите мерки, влезли в сила в полунощ, позволяват от Чехия и Тирол в Германия да влизат германски граждани и постоянно пребиваващи в Германия, шофьори на камиони, транспортни средства и медицински персонал, както и някои други категории граждани, които трябва да се регистрират онлайн и да представят отрицателен тест за COVID-19.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви пред вестник "Билд ам Зонтаг", че новите проверки могат да доведат до закъснения на границата, но отбеляза, че германската полиция няма просто "да маха на колите да минават". На границата са изпратени хиляди служители на реда, които да упражняват строг контрол.

Зеехофер съобщи в четвъртък, че провинциите Бавария и Саксония са поискали от правителството "да класифицира Тирол и граничните региони на Чешката република като зони с мутациии на вируса и да въведе граничен контрол", а канцлерът Ангела Меркел се е съгласила да го направи от неделя, напомня АФП.

Снимка: Ройтерс

Спрени са и влаковете на „Дойче бан“ към засегнатите райони.

Темпът на разпространение на инфекцията в Германия бележи стабилен спад през последните седмици, но властите са обезпокоени какво ще е въздействието на вариантите на коронавируса, първоначално открити във Великобритания и Южна Африка. Случаи и на двата варианта са установени в Германия, но засега изглежда, че пропорционално те са малко.

Значителен брой от новите варианти на COVID-19 са установени в Тирол, чиито жители от петък трябва да представят своевременно направен отрицателен тест за коронавирус, за да пътуват в други части на Австрия. Разпространението на британския вариант на коронавируса наложи пълен „локдаун“ на някои окръзи на Чехия по границата с Германия и Полша. 

В края на януари Германия забрани влизането на пътници от страни, определени като т.н. зони с мутации или места, най-силно засегнати от нови, по-заразни щамове на коронавирус. Те включват Великобритания, Южна Африка, Бразилия и Португалия.