Подкрепената от руското правителство телевизия RT и новинарската агенция „Спутник” бяха изключени от конференция на тема свобода на медиите в Лондон. Причина е активната роля на руските медии в разпространението на фалшиви новини, пише Би Би Си.

Повече от 60 министри и хиляда репортери, както и граждани ще вземат участие. Външното министерство на Великобритания обаче е отказало да даде акредитация на двете руски медии.

Говорителка на министерството обясни, че двете агенции не са получили достъп до конференцията именно заради постоянното разпространение на дезинформация. „Не можем да акредитираме всички покани, но журналисти от целия свят ще присъстват, включително и руски представители”, допълни тя.

От руското посолство са се оплакали заради решението. Те обвиняват Обединеното кралство в дълга антикампания срещу RT. „Това е директна политическа дискриминация”, допълниха от посолството.

През последните години, телевизията, която преди се казваше Russia Today, се опитва да покрива повече новини от САЩ и Великобритания. Целта е да се установи като алтернатива на водещите медии в двете страни.

През декември 2018 г. британският медиен регулатор „Офком” обвини RT в седем нарушения, свързани с отразяването на случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Регулаторът твърди, че телевизията не е дала гласност на множество изказвания и заяви, че това е „сериозен неуспех при спазването на правилата".