Брекзит отново се отлага. Това решиха британските депутати на извънредно заседание в събота, каквото не се беше случвало от 37 години насам.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че ще иска вот по сделката с Евросъюза следващата седмица, за да избегне забавянето. На улицата десетки хиляди демонстранти поискаха втори референдум и отмяна на брекзит.

„Спрете Брекзит, Нека има нов вот, нека гласът ни бъде чут сега". С тези лозунги часове наред активисти искаха последната дума в най-ключовото решение за страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко започна рано сутринта с „Чудовището" - чучело с бебето Борис Джонсън и стратегът на брекзит Доминик Къмингс, който го държи на малкия си пръст пристигна пред „Даунинг Стрийт 10” в момента, в който самият Джонсън влизаше в парламента.

За минути десетината протестиращи станаха десетки хиляди. Метрото остана затворено, а централен Лондон бе блокиран.

Изабел и Георги са в британската столица само от месец. Приети са в престижна музикална академия.

Снимка: btvnovinite.bg

„За пръв път присъствам на такъв протест изобщо, нито в България, нито тук съм била. Метрото беше затворено, трябва да се прекачваме на автобус, цяло приключение”, разказва Изабел.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние имаме още три четири години тук, надяваме се ситуацията за нас да не се промени”, обяснява Георги.

В парламента Борис Джонсън също настоя:

„Няма да преговарям отлагане с Европейския съюз.  Нита пък законът ме принуждава да го направя. Ще кажа на нашите приятели и колеги в Евросъюза съвсем същото, което казвам на всички през последните 88 дни, през които служих като премиер: По-нататъшно отлагане ще бъде лошо за тази страна, лошо за Европейския съюз и лошо за демокрацията”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората трябва да имат крайната дума. Не сме готови да предадем тяхното бъдеще”, отговори лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

„Надявам се парламентът да ми прости,но имам натрапчивото чувство за дежавю”, сподели пък бившият премиер Тереза Мей.

Реакцията на Брюксел е, че Евросъююзът ще изчака да види какви ще са следващите стъпки на Великибритания.

Битката „брекзит” тепърва предстои и вероятно ще се води с години.