Ще се намеси ли премиерът в разногласията между коалиционните партньори? Отговорът ще дойде от Брюксел, където тази вечер започва заседание на Европейския съвет, в което ще участва и Бойко Борисов.

Веднага след пристигането си в Брюксел, премиерът Бойко Борисов мина през срещата на лидерите от ЕНП. Вероятно малко по-късно тази вечер ще разберем дали той е разговарял, както предвиждаше, с лидери от партията заради реакциите около убийството в Русе на телевизионната водеща Виктория Маринова.

След като редица европейски лидери първоначално свързаха престъплението с работата на жертвата като журналист, Бойко Борисов заяви, че предстоят сериозни разговори за това в ЕНП.

Срещата на евролидерите започва в 20 ч. българско време. Очаква се напрежение заради брекзит.

Ирландската граница остава основният проблем в преговорите за споразумение за брекзит. Това е акцентът и на двудневен Европейски съвет в Брюксел, който започва тази вечер.

ЕС и  Лондон са против нова граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Но Съюзът настоява за гаранции за защита на вътрешния му пазар.

Това спъва финализирането на преговорите за раздяла с Великобритания. Дипломатическите совалки през последните дни не дадоха до резултат и успех в преговорите тази вечер е под въпрос.

„Да се подготвим за сценарий на раздяла без споразумение, в момента той е по-възможен от всякога", заяви в обръщение към евролидерите председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.