Борис Джонсън лети за Брюксел за вечеря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Личната среща между Джонсън и фон дер Лайен е знак, че осем месеца технически преговори са стигнали толкова далеч, колкото са могли и ако трябва да се постигне споразумение, сега е нужно да се намесят политическите лидери.

Също така предполага, че и двете страни все още мислят, че имат време преди изтичането на срока в края на годината и се стремят да го използват за извличане на отстъпки в последния момент.

Повече от четири години след референдума във Великобритания и само 22 дни преди изтичането на преходния период правилата на раздялата между Лондон и Брюксел продължават да са под въпрос.

Двата екипа са все още далеч един от друг, като има „значителни различия“ по трите ключови въпроса: за риболова, лоялната конкуренция и за това кой ще контролира споразумението, ако такова бъде постигнато.

Може ли да е последната вечеря?

Това е нещо повече от стандартна дипломатическа вечеря.

Възможно е срещата да е моментът, в който Обединеното кралство и ЕС да стигнат до заключението, че търговска сделка не е възможна и че след десетилетия политически и икономически връзки усилията да си кажат едно учтиво политическо „Сбогом“ са се провалили.

Причината за срещата е да се види и дали двете страни са готови на компромиси, след като преговорите, а и преговарящите, са изтощени и изчерпани.

Ако има шанс да се сключи сделка, вечерята трябва най-малкото да покаже намерението за това.

Сблъсък на идеологии

Не е изненадващо, че преговорите между ЕС и Обединеното кралство продължават до последния възможен момент. Това беше лесно предвидимо.

Както и очакването и двете страни да направят политически отстъпки, притиснати от времето и високите залози.

Но компромисите тази вечер ще са по-сложни от това Джонсън да предложи простичко: „Добре, Урсула, ще ви дадем вашите равни условия, ако вие (ЕС) ни дадете нашата риба.“

Ясният от самото начало сблъсък на идеологии все още е в основата на безплодните преговори.

От една страна, е решимостта на британското правителство да защити суверенитета си след Брекзит, а от друга – ЕС се фокусира върху защитата на своя единен пазар заради потенциално нелоялна конкуренция от Обединеното кралство и запазване на репутацията си в очите на други бъдещи търговски партньори.

Колкото и Борис Джонсън, и Урсула фон дер Лайен да повтарят, че все още се надяват на сделка, „Брекзит без сделка“ ще бъде на масата тази вечер заедно с вечерята.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!