16-годишен британец излита от София в опит за световен рекорд. Мак е братът на Зара Ръдърфорд, която се превърна в най-младата жена пилот, обиколила сама света със своя самолет. Следва ексклузивен разказ на Христиания Червенкова и оператора Петър Джанаваров.

Това момче има мечта - да надскочи себе си, като обиколи сам света със самолета си.

„Околосветската обиколка планира 4 континента, 30 държави, 50 спирки. Излитам утре от София. След това се отправям към Сицилия, през пустинята Сахара, джунглата, Мадагаскар, после на изток, след това на север към Исландия и Гренландия, накрая Белгия и отново ще кацна в София“, разказа Мак пред bTV.

Неговата сестра Зара Ръдърфорд вече впечатли света. Сега на ход е по-малкият ѝ брат.

Мак е само на 16 г. и все още е ученик в гимназията, но пилотира самолети от 7-годишен. Няма да повярвате, но като по-малък Мак е изпитвал страх да лети, въпреки че е роден в семейството на опитни пилоти.

"Още като бебе пътувам с моето семейство с различни самолети, но за първи път пилотирах сам, когато бях на 7 г. Тогава много ме беше страх да летя и честно да си призная хич не ми харесваше. Но превъзмогнах страха си и преоткрих страстта си да летя“, добави той.

Основен спонсор на приключението отново е българският бизнесмен Димитър Димитров.

„Когато аз бях на 16 г., бях едно бедно момче в страна зад Желязната завеса и ако тогава някой ми беше казал, че един ден ще спонсорирам едно белгийско момче, което оттук да направи околосветско пътешествие, бих му препоръчал да си премери температурата“, разказа той.

Ако успее да обиколи света със своя ултралек самолет, Мак Ръдърфорд ще запише името си в историята - като най-младият пилот, постигнал това напълно сам.