16-годишен британец излита от София в опит за световен рекорд. Мак Ръдърфорд е братът на Зара Ръдърфорд, за която сме ви разказвали в bTV Новините. Тя успя да се превърне в най-младата жена пилот, обиколила сама света със своя самолет.

След нейния успех и световен рекорд, нейният по-малък брат ще направи опит да обиколи земното кълбо, докато пилотира сам ултра лекия самолет Шарк.

Мак е само на 16 години и все още е ученик в гимназията в английския град Дорсет. Има и белгийско гражданство, тъй като майка му е белгийска. Основен спонсор на приключението отново е българският бизнесмен и предприемач Димитър Димитров.

Надява се да прелети около Земята за два или три месеца според метеорологичните условия.

Мак сподели пред екипа на bTV по-малко от 24 часа преди да излети, че планира за 3 месеца да обиколи света.

„Околосветската обиколка планира 4 континента, 30 държави, 50 спирки. Излитам утре от София. След това се отправям към Сицилия, през пустинята Сахара, джунглата, Мадагаскар, после на изток към Дубай, Индия, след това САЩ, Мексико, Канада, Исландия, Гренландия, Шотландия, Белгия и отново ще кацна в София. За около 2-3 месеца ще опитам да обиколя света със самолета си Shark. Много се вълнувам, за мен това наистина е сбъдната мечта“, казва момчето.