„Провали ли се светът с COVID-19 – провали се! Имаше ли солидарност – нямаше! Бяхме ли неподготвени – категорично неподготвени!“ – така премиерът Бойко Борисов коментира на стратегически форум в Словения реакцията на ЕС по отношение на пандемията от коронавирус, която дойде на Стария континент през март.

Министър-председателят участва в лидерския панел, който дискутира бъдещето на Европа след Брекзит и кризата, предизвикана от COVID-19.

Сред другите лидери са премиерите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия и Италия, президентът на Сърбия и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Показахме ли, че в условията на война и пандемия не сме готови – показахме! Март месец се пазаряхме една с друга държавите как да пуснем зелените коридори. Надпреварахме се една с друга държавите коя първа ще затвори границите си и всеки се спасяваше сам за себе си“, отбеляза министър-председателят.

Той изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. „Още нямаме ваксина“, добави българският премиер.

Според него в ЕС трябва да има "медицински щит" и общ модел на действия при различните ситуации - напр. отваряне на училища, забрана на спортни прояви и т.н.

Според министър-председателя предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога. Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност.

„Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата“, подчерта премиерът Бойко Борисов.