Британските депутати подкрепиха предложената от правителството дата 12 декември за провеждане на предсрочни избори, предаде Франс прес.

Текстът за свикването на тези избори, които биха били третите за четири години, беше приет с внушително мнозинство от 438 гласа в Камарата на общините при само 20 "против", посочва АФП.

По-рано тази вечер британският премиер Борис Джонсън спечели предварително одобрение от парламента във Великобритания да бъдат произведени първите от почти столетие декемврийски избори, за да се излезе от задънената улица с брекзит, предаде Ройтерс.

Джонсън, който беше обещал Великобритания да излезе от ЕС на 31 октомври, многократно искаше предсрочни избори, за да бъде сложен край на кошмарната по думите му парализа, която руши доверието на обществеността в политиците поради липсата на развръзка по въпроса с брекзит.

Евросъюзът от своя страна даде трета отсрочка на Великобритания за напускането на Съюза.

Ако изборите станат факт, те ще са първите коледни избори във Великобритания от 1923 г. и се очаква да бъдат доста непредсказуеми.

Според някои политици насрочването на избори толкова близо до Коледа може да подразни избирателите, а студеното зимно време и по-ранното стъмване през зимните месеци може да се окажат проблем за агитационната кампания и убеждаването на хората да отидат до урните.

В дневния ред на дебатите не са включени предложенията да бъде разрешено на гражданите на ЕС да участват в парламентарни избори във Великобритания, както и възрастовата граница за право на глас да бъде намалена на 16 години.

Тези промени бяха поискани от опозицията, а правителството беше заявило, че ако те бъдат приети, то ще се откаже от искането си за предсрочни избори.