Камарата на общините отхвърли тази вечер предложението на британския премиер Борис Джонсън за произвеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 декември, предадоха Ройтерс и ТАСС.

При гласуването, предавано на живо по телевизията, инициативата на Джонсън бе подкрепена само от 299 депутати при необходими 434 гласа, тоест две трети от общия състав на камарата.

Против се обявиха 70 депутати, а членовете на опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха от гласуване, с което осуетиха плановете на премиера.

През септември лейбъристите в парламента на два пъти блокираха опитите на Борис Джонсън да предизвика нови избори, припомнят агенциите.

Джонсън заяви, че ще предложи за гласуване същата дата – 12 декември, но с друга процедура, която няма да изисква подобно мнозинство.

„Правителството ще внесе предложение за законопроект, според който на 12 декември все пак да бъдат проведени избори, за да може най-накрая брекзит да се случи. Този парламент вече не може да държи цялата страна за заложник. Имаме страхотна нова сделка и сега е време хората да се произнесат, като заменят този нефункциониращ парламент с нов”, каза Джонсън.

„Разбирам, че ще бъде внесен законопроект, който ние ще разгледаме подробно. Очакваме с нетърпение ясно и окончателно решение, че брекзит без сделка отпада напълно като вариант”, заяви Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия.

Часове преди вота, Европейския съюз даде нова отсрочка на Лондон, за да го напусне – 31 януари 2020 година. До поредното удължаване се стигна, след като Франция в последния момент склони да го приеме.

Ако британският и европейският парламент ратифицират споразумението за брекзит преди крайния срок, Лондон може да напусне Съюза още в началото на декември или на януари.