Британският премиер Борис Джонсън призова своите сънародници да върнат децата си на училище от другия месец след края на лятната ваканция.

Джонсън смята нормализирането на учебния процес за ключова стъпка към възстановяването на страната и нейната икономика от предизвиканата от новия коронавирус криза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският премиер отправи своя призив, след като негови медицински съветници предупредиха през уикенда, че за учениците е по-рисковано да имат пропуски в образованието си, отколкото да се заразят с коронавируса.

"Рискът от заразяване в училище е много малък и е далеч по-вредно за развитието на децата и за тяхното здраве и благополучие да продължат да не ходят на училище", заяви Джонсън в изявление.

"Нищо няма да има по-голям ефект върху шансовете на нашите деца в живота от това да се върнат на училище", допълни той.

Училищата във Великобритания затвориха през март. Изключение беше направено за децата на работещите в ключови сектори. Училища отвориха отново през юни за малък брой ученици.

Според проучване на общественото мнение 57% от британците смятат, че децата трябва да се върнат в клас от септември, а на обратното мнение са само 25%.