Великобритания отвори театрите на фона на пореден ръст от новозаразените с COVID-19 и началото на втора вълна на заболяването. В същото време Лондон въведе 14-дневна карантина за всички пристигащи от Франция и Холандия.

Объркване и хаос предизвикаха мерките на правителството на Борис Джонсън от последните дни. Въпреки отчетливата тенденция за увеличаване, само вчера бяха обявени нови 1440 случая. В страната вече могат да се правят малки сватби с до 30 гости, а театрите ще работят за първи път от месец март, но спазвайки правила за социална дистанция.

Снимка: EPA/Reuters
На Острова заработиха още залите за боулинг, кънки, казина, а салони за красота, студия за татуировки и спа вече могат да предлагат близки контактни услуги.

Въпреки това се увеличават глобите за тези, които системно не носят маски на закрити пространства и в обществения транспорт. В определни случаи те могат да достигнат до еквивалента на 7000 лева. За събиране на над 30 човека, глобата може да достигне над 23 000 лева.

“Всички разбират, че при подобна пандемия трябва да сме сигурни, че няма да позволим някой да бъде заразен повторно или да внесе болеста от чужбина”, коментира премиера Джонсън.

Снимка: EPA/Reuters
Близо 160 000 британци трябваше да избират да прекъснат преждевременно почивката си във Франция или да спазят внезапно въведената карантина. Опитите на правителството да успокои хората, но и да се справи с втората вълна с страната, доведоха до обвинения в хаотичност и несправяне с отговорностите.

Скандал предизвика и въведената промяна в методиката на отчитане на смъртните случаи от коронавируса във Великобритания. Официалният брой на починалите в страната вече е с 5000 по-малко и от близо 47 000 вече е 41 339 - спад от 12%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!