Началото на учебната година е предизвикателство в цяла Европа. Причината са мерките срещу пандемията и очакваната втора вълна на коронавирусната инфекция.

Учебната година в Германия вече започна в редица провинции присъствено. Изискванията към училищата са за разделяне на вход и изход, недопускане на родители в сградата и задължително носене на маски извън класните стаи.

Директор на училище смята, че е пълна лудост маски да се носят в коридорите, но не и в класните стаи, където се общува в затворено пространство.

В началото на месеца в Германия официално обяви втора вълна на коронавируса.

На 1 септември започва учебната година във Франция. Всички ученици над 11-годишна възраст ще носят маски на открито и закрито, когато не може да бъде гарантирана дистанция от един метър между тях.

Паралелно влиза задължение за ежедневна дезинфекция и се ограничават възможностите за срещи между различни класове.

Великобритания също се готви да отвори училищата от следващия месец, като правителството смята, че базовите мерки за социална дистанция са напълно достатъчни.

„Наш морален дълг е да започнем учебната година присъствено за всички от септември“, коментира премиерът Борис Джонсън.

Чуват се и много упреци, че дистанционната форма на обучение сериозно вреди на учебния процес и доказателство за това са ниските резултати от тестовете на национално ниво.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!