Пикът на COVID-19 във Великобритания премина, заяви Борис Джонсън на първия си брифинг, след като се завърна на работа.

За първи път, след като се завърна на „Даунинг стрийт“, британският премиер се присъедини към аплодисментите за медиците, заети в борбата с коронавируса. Всеки четвъртък британците излизат пред домовете си, за да аплодират медицинските работници.

В първия си брифинг, посветен на кризата с COVID-19, след като се върна на работа, Джонсън отговори на песимистичните сценарии от последните седмици с оптимизъм.

"Преминахме пика и сме на низходящия склон и имаме много причини да мислим, че това е дългосрочна тенденция", заяви Борис Джонсън.

Само дни, след като опозиционната лейбъристка партия обвини правителството в тотална липса на план за излизане от кризата, премиерът даде заявка за друго.

„Следващата седмица ще изложа обширен план за това как можем да подкрепим икономиката си, как да върнем децата си на училище и да подобрим грижите за тях. Как да пътуваме до работа и как да създадем по-безопасни условия на работното място", заяви Джонсън.

Нарастващата вълна от благотворителност на Острова беше подкрепена и от групата „Куин“, които направиха специален кавър на култовата си песен „We Are the Champions“, посвещавайки я на лекарите и променяйки рефрена на „Вие сте шампиони“.

Критиците на правителството отчитат като положителен факта, че в сряда в страната за ден са направени 81 000 теста за COVID-19 - цифра, която се доближава до обещаните в началото на месец април 100 000 теста дневно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!