Британското правителство засили мерките за борба с коронавируса. Премиерът Борис Джонсън обяви за въвеждането на нова тристепенна система на ограничения.

Според степента на заразяване районите в Англия ще бъдат означавани като зони с "нисък", "повишен" и "много висок" риск, което ще определи и мерките, които ще се въвеждат на местно ниво.

Новите мерки включват затваряне на част от пъбовете на фона на бързите темпове на разпространение на коронавируса в Англия. Ще бъдат затваряни пъбовете и баровете в районите с "много висок" риск, пишат световните агенциия, цитирани от БТА.

Към настоящия момент единствената зона с "много висок" риск е районът на Мърсисайд, като там също така ще спрат работа фитнес салоните, развлекателните центрове и казината. Ограниченията ще влязат в сила от 14 октомври.

"Ако позволим на вируса да вилнее, то простата математика показва, че ще регистрираме не само ужасен брой на смъртните случаи, а и че нашата здравна система ще бъде връхлетяна от неконтролируема втора вълна на COVID-19, заради която нашите лекари и медицински сестри просто няма да могат да лекуват страдащите от други заболявания", заяви Борис Джонсън.

Най-скорошните данни за разпространението на вируса показват, че то е много голямо в Северна Англия и в някои южни райони, заявиха британските здравни власти.

Великобритания регистрира нови 13 972 случая на заразяване с коронавирус. Вчера те бяха 12 872. Смъртните случаи от вируса днес са 50.

Борис Джонсън заяви, че има признаци на надежда за появяването на ваксина, но в същото време предупреди, че Великобритания трябва да гледа реалистично на случващото се и да не приема за даденост появата на ваксината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!