Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който се смяташе за един от фаворитите за наследник на британския премиер в оставка Дейвид Камерън, обяви, че няма да се кандидатира за поста.

Той отбеляза, че се е консултирал с колеги и с оглед на ситуацията в британския парламент не може да бъде следващият лидер на Консервативната партия, след като Камерън обяви, че подава оставка заради гласуването за излизане от ЕС на рефeрендума във Великобритания.

Наследникът на Камерън ще трябва да се изправи пред тежки преговори с ЕС, за да поправи скъсаните отношения – да балансира желанието да се намали идването на имигранти във Великобритания с гарантирането на икономиката чрез запазване на достъпа до европейските пазари, коментира Ройтерс.

Вътрешният министър Тереза Мей обаче явно се смята за подходящ лидер и обеща, ако оглави партията, да се съобрази с резултата от референдума на 23 юни. "Страната гласува да напусне Европейския съюз и правителството и парламента са длъжни да гарантират, че ще направим точно това", заяви Мей.

Според нея преговорите за раздялата с Евросъюза трябва да започнат още преди края на текущата година.

Интригата допълнително заплете и след изказването на министъра на правосъдието Майкъл Гоув, който изяви амбиции да оглави консервативната партия. Той бе една от водещите фигури в подкрепа на Брекзита. Решението му изненада политиците в Лондон, тъй като преди референдума Гоув се заричаше, че няма да се кандидатира и очакванията бяха, че ще подкрепи Борис Джонсън.

Битка за ръководния пост има и в опозиционната лейбъристка партия. Сегашният лидер Джеръми Корбин е под силен натиск да подаде оставка заради резултата от референдума.

Над 20 лейбъристи, сред които и министри в сянка, вече подадоха оставки заради Корбин. Той обаче се радва на подкрепата на силни фигури в партията и анализатори прогнозират, че ситуацията може да стигне до задънена улица.