След среднощен разговор с президента на Украйна Зеленски и заседание на Съвета за извънредни ситуации, британският премиер Борис Джонсън обяви пред парламента "първия транш" от санкции.

Великобритания санкционира пет руски банки и трима близки до президента Владимир Путин олигарси. 

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания налага санкции на пет руски банки заради ситуацията в Украйна.

Авоарите на банките ще бъдат замразени. Санкциите засягат Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank и Black Sea Bank.

Отделно правителството на Острова налага санкции и на трима руски граждани със „значително богатство“ Авоарите на Генади Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг на територията на Великобритания също ще бъдат замразени.

Тимченко е шестият най-богат руснак с близо 20 милиарда лично богатство, и бртята Борис и Игор Ротенберг са съсобственици на най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи за захранване в Русия "Стройтрансгаз", а братята Аркадий и Борис Ротенбергс свързани с така наречения "Дворец на Путин" край Геленджик.  

„Няма да се откажем от дипломатическите методи за разрешаване на кризата в Украйна, но трябва да сме подготвени за всички сценарии“, каза Джонсън пред депутатите.

Джонсън беше категоричен, че със съюзниците ще направят всичко възможно да се избегне военен конфликт, но не постави под съмнение сигналите за инвазия от Русия. 

„Не знаем какво ще се случи в идните дни, но трябва да се подготвим. Великобритания ще посрещне това предизвикателство със своите международни партньори. Планът на Владимир Путин за Украйна трябва да се провали и това може да стане само с обединение на западните сили“, каза още Джонсън.

Съединените щати остро осъдиха признаването от Кремъл за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Американският президент Джо Байдън подписа заповед, с която забранява "новиинвестиции, търговия и финансиране, извършвани от физически лица от САЩ в двата отцепили се региона в Източна Украйна.

Говорителят на Белия дом Джен Саки каза, че ще бъдат взети още мерки, които ще са отделно от санкциите, които САЩ и техните съюзници приготвят срещу Русия, ако нападне Украйна. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!