В Украйна бойните действия не стихват успоредно с прегрупирането на руската армия. Русия и Украйна трябва да възобновят мирните преговори онлайн по-късно през деня.

Украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол и само 631 души са успели да се измъкнат от обсадата с личен транспорт.

Руските сили заявиха, че ще отворят отново коридора за евакуация днес. Президентът Зеленски потвърди, че Русия струпва войски около Мариупол и допълни, че е уволнил двама генерали по обвинения в измяна.

Ракетен удар по фронтовата зона на Харков прекъсна доставките на газ за около 34 хиляди души. Ударени са тръби и е пламнал масивен пожар. Изгорели са десетки магазини.

В Москва президентът Путин изпълни заканата си и от днес, според подписания от него указ, руският газ трябва да се продава на така наречените „неприятелски страни“ само срещу рубли. Европа продължава да настоява доставките да се извършват според сключените договори в евро и долари. България отказва промяна на договора, ако няма общо европейско решение.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че западните държави ще продължат да се разплащат с Русия с евро, както е предвидено в договорите.

Според Съединените щати искането на Русия за плащане на газа в рубли е знак за „отчаяние“. Президентът Джо Байдън обяви освобождаването на безпрецедентните 180 милиона барела петрол от стратегическите запаси на САЩ в опит за контрол на цените на енергията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!