Ние ще имаме най-надеждната граница, след като се поставят термокамерите, видеонаблюдението, джиповете, техниката, които са осигурени финансово, но заради забавянето на обществените поръчки при смяната на правителствата, все още не са усвоени 160-те млн.лв., които ни бяха отпуснати в Братислава. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

„Това, че може да се преодолява една ограда, тя и Берлинската стена се преодоляваше, независимо, че се пазеше много добре от източна страна. От Алкатраз има избягали хора. В края на краищата, нашето предпазно съоръжение е да подпомагаме граничната си полиция срещу големи тълпи от хора. Това не е ограда или да превръщаме границата в затвор”, допълни премиерът.

Той заяви, че е запознал Ангела Меркел с това, че при смяната на правителствата е имало забавяне с обществените поръчки.

Снимка: МС

На въпрос на bTV с какво Германия би могла да помогне на България за охраната на границата Ангела Меркел отговори, че затова ЕС дава подкрепа под формата на пари и това трябва да се приложи технически.

„Има различни обществени поръчки, търгове и те вървят. Българо-гръцката граница не е външна граница на Шенген, България всъщност пази външната граница и ние ценим високо усилията й, но осигуряването на границите трябва да се осигурява от гръцка страна и ние сме в разговори с Гърция, която получава от ЕС съответната помощ. Това не е отговорност на България”.

България знае, че търговията с бежанци, контрабандата има своите израстъци на нейна територия и затова ценя високо решителната й борба срещу контрабандата на бежанци, допълни Меркел.

Това поставя техния живот в опасност, цялата страна е засегната, България заслужава нашата признателност. Ние помогнахме с германски източници, с германска техника, и навсякъде, където можем, ще продължим нашето двустранно сътрудничество, категоричен беше канцлерът.

Снимка: МС

На въпрос на bTV как премиерът си представя подкрепата от Германия, при положение, че среща критики от опозицията, Борисов каза, че на опозицията това й е работата да иска да става всяко нещо по-бързо и по-ефективно.

„Предполагам, че и в Германия опозицията има какво да каже, Но ние се стараем на максимум и за радост нашите партньори, по-добре да спазим закона за обществените поръчки, отколкото да направим нещо, от което да се срамуваме след това”.

Премиерът заяви, че е изказал своето мнение за общата европейска отбрана:

„За това да се консолидираме на темата сигурност, не само в борбата с тероризма и във вътрешната сигурност, но и като глобална заплаха. Това е една моя мечта ЕС да бъде колективен член на НАТО”.

Той благодари за гостоприемството на Ангела Меркел и каза, че приемаме топлото отношение на Меркел и Германия като отношение към българския народ за усилията, които полага и за опазване на границата, и да е надежден съюзник на ЕС.