Една от най-древните джамии на територията на Ирак - джамията „Ал Фарук”, бе взривена от бойци на групировката „Ислямска държава”, съобщи в събота телевизия „Ал Арабия”.

Както посочи говорителят на властите в иракската провинция Анбар, Сулейман ал Кабиси, за да постигнат максимално разрушение, екстремистите са минирали джамията по целия й
периметър. По думите му „в резултат на взрива джамията е разрушена до основи”.

Строежът на джамията „Ал Фарук”, в иракската провинция Анбар на 90 км на запад от град Рамади, е започнал във втората половина на VII век, по времето на халиф Омар ибн ал Хатаб (ал Фарук) и е наречена в негова чест. Досега тя е била нееднократно реставрирана и е имала особен статут като дълбоко почитана светиня, отбелязва ТАСС.

По информация на министерството на туризма и древните паметници на Ирак по-малко от година след рязката активизация на дейността на групировката „Ислямска държава” в страната в контролираните от екстремистите територии са унищожени около 30 религиозни обекта, представляващи изключителна историческа ценност. Сред тях са древни джамии, мавзолеи, християнски църкви, няколко манастира.

Откроява се джамията на пророк Йона в северния иракски град Мосул, която се почиташе както от мюсюлмани, така и от християни, отбелязва ТАСС.