Турция спря изцяло търговските си отношения с Тел Авив. Причина за това е влошаващата се хуманитарна трагедия в Ивицата Газа.

Израелският външен министър обвини турския президент, че действа като диктатор и заяви, че той нарушава международните търговски споразумения.

„Безкомпромисното отношение на Израел и влошаващата се ситуация в Газа накараха Турция да спре търговията“, заяви турският министър на търговията Йомер Болат в реч в Истанбул.

Според Анкара износът към Израел ще бъде възобновен, когато страната допусне „непрекъснат и достатъчен поток“ от помощи за палестинците.

Основният турски експорт за Израел включва стомана, превозни средства, пластмаса, електрически устройства и машини, а вносът е доминиран от горивата, възлизащи на 634 милиона долара миналата година.

Снимка: bTV

През изминалата година търговският обмен между двете страни е възлизал на почти 7 милиарда долара. Отношенията им обаче се влошиха след началото на войната в Газа.

Миналия месец Турция спря износа на стомана, тор и реактивно гориво в рамките на мярка, включваща 54 категории продукти, заради отказа на Израел да позволи на Анкара да участва в операции по спускане от въздуха на хуманитарна помощ за Газа. 

Снимка: Getty Images

Решението на Турция, обявено снощи, превърна страната в първият ключов търговски партньор на Израел, който спира износа и вноса заради военната кампания в Газа. Турският президент Реджеп Ердоган се изявява като един от най-категоричните поддръжници на палестинската кауза.

Ердоган обаче дълго време не предприемаше строги мерки срещу Израел. Това провокира критики срещу него и според някои анализатори е една от причините партията му да загуби гласоподаватели на местния вот преди месец.

Снимка: Getty Images / Reuters

Въоръжената групировка "Хамас", която контролира Газа, оцени решението като смело и подкрепящо правата на палестинците.