През изминалия уикенд в Москва бяха открити центрове за ваксинация, а за два дни ваксини срещу COVID-19 си поставиха близо 2000 души, съобщи на заседание на координационния съвет на руското правителство за борба с коронавируса кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

"Започнахме изпробването на мащабна система за ваксиниране на гражданите. Така на 4 декември започнахме електронно записване на рисковите групи. На първо място това са здравните работници, служителите от сферата на образованието и социалните служби. През почивните дни открихме центрове за ваксинация, където си поставиха ваксини близо 2000 души", заяви Собянин.

Той отбеляза, че е била проверена цялата система - работата на складовете, доставките по веригата за центровете за ваксинация, съхраняването на ваксините, технологията за размразяване и самата ваксинация. По думите на кмета цялата система е готова за по-мащабна ваксинация. Собянин благодари на разработчиците и производителите на ваксината.

Близо 72,5 милиона души са се ваксинирали срещу грип в Русия, което е 50% от цялото население, съобщи на същото заседание на координационния съвет директорката на "Роспотребнадзор" Анна Попова.

"Във връзка с имунизацията срещу грип по поръчение на президента на Русия бих искала да докладвам, че към днешна дата са ваксинирани вече 50 процента от населението на страната - 72 500 000 души. Включително за сметка на държавния бюджет - 63 600 000 души", заяви Попова.

Руският президент Владимир Путин разпореди ваксинацията срещу грип през предстоящия есенно-зимен сезон да се финансира от държавния бюджет за до 60 процента от населението на страната, включително за 75 процента от гражданите от рисковите групи, отбелязва ТАСС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!